Vaistininkas pataria: kokie vitaminai ir mineralai reikalingi paaugliams brendimo metu

Vaistininkas pataria: kokie vitaminai ir mineralai reikalingi paaugliams brendimo metu

Brendimo metu paauglio kūne įvyksta daug pokyčių, o aktyvus gyvenimo būdas ir intensyvi protinė veikla šiuo laikotarpiu reikalauja papildomo dėmesio jauno organizmo kūnui ir protui.  

Kokių vitaminų ir mineralų labiausiai trūksta paauglių organizmui?

Paaugliai dažnai patiria tam tikrų mineralų ir vitaminų trūkumą dėl įvairių priežasčių: dažnai dėl nesubalansuotos mitybos, netinkamo gyvenimo būdo, taip pat augant ir keičiantis organizmo poreikiams. Daugiausia paaugliams trūksta omega-3 riebalų rūgščių, vitamino D, vitamino B12, folio rūgšties, magnio, kalcio bei geležies.

Kodėl šie vitaminai ir mineralai yra itin reikalingi paaugliui?

Omega-3 riebalų rūgštys yra svarbios regėjimui, smegenų funkcijai ir vystymuisi, o nepakankamas kiekis gali turėti įtakos kognityviniam (pažinimo ir mąstymo) vystymuisi bei emocinei sveikatai.

Vitaminas D svarbus nervų ląstelių vystymuisi, emocinei būklei ir nuotaikai, imuniteto stiprinimui bei kaulų mineralizacijai, kuri ypač svarbi augančiam organizmui.

Vitaminas B12 būtinas nervų sistemos vystymuisi ir funkcijai, ląstelių dailijimuisi ir augimui, raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, taip pat svarbus maistinių medžiagų metabolizmui.

Folio rūgštis svarbi normaliam ląstelių dalijimuisi ir augimui, pvz., kaulų čiulpams, taip pat normaliai nervų sistemos funkcijai, kraujo ląstelių gamybai.

Magnis svarbus siekiant palaikyti raumenų susitraukimus ir atsipalaidavimus, jis gerina kalcio pasisavinimą, yra svarbus širdies veiklai ir kraujagyslėms. Taip pat magnis svarbus nervų sistemai, padeda sumažinti stresą ir gerina miego kokybę bei būtinas fermentų gamybai, kurie padeda organizmui gauti energiją iš maisto.

Kalcis svarbus kaulų ir dantų mineralizacijai, stiprinimui ir vystymuisi, dalyvauja nervų ląstelių veikloje ir signalų perdavime, taip pat svarbus širdžiai ir kraujagyslėms, nes reguliuoja širdies susitraukimų dažnį ir jėgą, bei reikalingas kraujo krešėjimui. Kalcis dalyvauja ir įvairių hormonų sekrecijoje, kuri turi įtakos energijos metabolizmui, taip pat jis dalyvauja ir ląstelių dalijimosi procese ir signalų perdavime.

Geležis svarbi kraujo ląstelėms, ypač deguonies transportavime iš plaučių į audinius ir organus, taip pat energijos metabolizme, normaliai smegenų funkcijai, gerina protinį pajėgumą ir koncentraciją, bei svarbus ląstelių dalijimuisi, ypač kaulų čiulpams. Mergaitėms labai svarbu gauti pakankamą geležies kiekį dėl prasidėjusių menstruacijų.  

Kokį maisto papildą rekomenduojate vartoti paaugliams?

Rekomenduočiau „Möller’s for Teens“, nes į šio maisto papildo sudėtį įeina omega-3 riebalų rūgštys, visi vitaminai ir mineralinės medžiagos, svarbios paaugliams: tiek mergaitėms, tiek berniukams.

Kaip reikia vartoti šį maisto papildą?

Šis maisto papildas tinkamas vartoti nuo 11 metų. Reikėtų vartoti 1 kapsulę, kurioje yra žuvų taukai, ir 1 tabletę, kurioje yra vitaminai ir mineralai, 1 kartą per dieną, užgeriant stikline vandens. Siekiant, kad maisto papildai kasdien nepasimirštų, pakuotės viduje dienos dozės sužymėtos savaitės dienomis.

Kuo išsiskiria Möller’s for Teens“ maisto papildas?

Šis maisto papildas yra pirmas omega-3 vitaminų ir mineralų kompleksas Lietuvoje, kurio sudėtis specialiai pritaikyta paaugliams. Šie vitaminai ir mineralai palaikys imuninę paauglių sistemą, protinę veiklą, regėjimą, energiją bei padės tinkamai vystytis kaulams ir raumenims. Taip pat patogus vartojimas, o dozavimas pritaikytas paauglių organizmo poreikiams. Maisto papildas sukurtas atsižvelgiant į aukštus kokybės ir saugumo standartus.

Rašė vaistininkė Ovidija Savickaitė