Kaip susipakuoti lagaminą, kad nenukentėtų grožis ir piniginė?

Kaip susipakuoti lagaminą, kad nenukentėtų grožis ir piniginė?

Kaip susipakuoti lagaminą, kad nenukentėtų grožis ir piniginė?

2023 metais per Lietuvos oro uostus keliavo daugiau kaip 6 mln. keleivių – tai didžiausias fiksuotas keliautojų skaičius per pastaruosius trejus metus. Įspūdingas skaičius sufleruoja, kad kiekvienas keleivis su savimi turėjo po vieną ar net kelis bagažo vienetus, tad galima tik įsivaizduoti, kiek bagažo per metus turi patikrinti oro uostuose besidarbuojantys saugos specialistai.

Palengvinti jų darbą ir sumažinti kelionės stresą sau galima tinkamai supakuojant kelionės bagažą ir pasirenkant atostogoms tinkamų grožio priemonių krepšelį, juk posakis „gera pradžia – pusė darbo“ tinka ir kalbant apie pasiruošimą skrydžiui.

Keistiems suvenyrams ir kovos filmų atributikai rankiniame bagaže ne vieta

Bene didžiausią galvos skausmą pakuojant atostogų lagaminą kelia klausimai dėl skysčių bagaže, juk prieš lipant į lėktuvą niekam nesinorėtų atsisveikinti su mėgstama kosmetika ar brangiais kvepalais.

„Džiugina tai, kad keleiviai kasmet vis geriau žino taikomus apribojimus skysčiams ir bendram jų kiekiui bagaže, todėl vis rečiau atsiranda tokių, kurie turi išmesti lagamine susipakuotas grožio priemones. Matyt, tam įtakos turi tai, kad aviacijos saugumo reikalavimai yra standartizuoti visoje Europoje, todėl praktiškai visuose oro uostuose ši patikra yra labai panaši.

Tiesa, Kauno oro uoste neseniai įvyko svarbus technologinis pokytis – aviacijos saugumo patikra keleiviams tapo greitesnė ir patogesnė, nes čia pilnu pajėgumu įdarbinti trys modernūs trimatės kompiuterinės tomografijos principu veikiantys aviacijos saugumo patikros skeneriai. Tai pirmasis oro uostas Baltijos šalyse, kuriame patikros procedūros metu keleiviams nebereikia iš rankinio bagažo ištraukti jokių elektronikos prietaisų ir skysčių – nauji įrenginiai bagažo turinį analizuoja trimatėje erdvėje. Kitąmet tokia patikros galimybė atsiras ir Vilniaus oro uoste“, – teigia Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas, primindamas, kad, norėdami sklandesnės patikros procedūros, patyrę keliautojai maišelį su rankiniame bagaže gabenamais skysčiais laiko lengvai pasiekiamoje vietoje, kad būtų patogu jį greitai išimti ir pateikti patikrai.

Kalbėdamas apie tai, kokių „išskirtinių“ radinių pasitaiko išsiblaškiusių ar į galiojančias taisykles ranka numojusių keleivių bagaže, Lietuvos oro uostų atstovas pasidalijo tikromis istorijomis: „Dažniausiai keleiviai pamiršta arba nepagalvoja prieš pakuodami apie rankiniame bagaže turimus aštrius daiktus, pavyzdžiui, ilgesnes žirkles ar peiliukus, kurių geležtė viršija 6 centimetrus, tikrindami bagažą dažnai randame savigynai skirtų dujų balionėlių, žiebtuvėlių, kuriuos draudžiama gabenti lėktuvuose. Esame radę nemažai ne tik draudžiamų, bet ir keistokų daiktų: kolegas nustebino keleivio bagaže rastas savadarbis elektrošoko įrenginys, rimtų klausimų sukėlė ir rastas meno kūrinys, kuris vaizdavo granatą su auksiniais žiedais.“

Anot jo, beveik visi atvejai, kai patikros metu keleiviui tenka atsisveikinti su kokiu nors asmeniniu daiktu, susiklosto dėl nesidomėjimo bagažo taisyklėmis arba paprasčiausio aplaidumo, tad, ruošiantis skrydžiui, svarbu nepamiršti, kad sėkminga kelionė prasideda dar namuose, kai pakuojamas bagažas.

Taigi, ką verta žinoti pakuojantis lagaminą:

  • Rankiniame bagaže vežami skysčiai turi būti ne didesniuose nei 100 ml talpos indeliuose ir privalo tilpti į permatomą, užsegamą 1 litro talpos maišelį (maksimalus jo dydis – 16x24 cm). Vienam keleiviui leidžiama gabentis tik vieną tokį maišelį, kurį prieš patikrą reikia išimti iš rankinio bagažo ir pateikti aviacijos saugumo darbuotojui.
  • Kitus skysčius, kuriuos leidžiama vežtis rankiniame bagaže didesniuose nei 100 ml talpos indeliuose, pvz. kūdikių maistą ar medikamentus, privaloma išimti iš rankinio bagažo ir pateikti aviacijos saugumo darbuotojui.
  • Rankiniame bagaže gabenami skysčiai nebūtinai turi būti supilti tik į skaidrias pakuotes – jie gali būti vežami ir gamyklinėje (neskaidrioje) pakuotėje, tačiau ji privalo atitikti aviacijos saugumo reikalavimus ir būti ne didesnė nei 100 ml tūrio.
  • Į lėktuvo saloną rankiniame bagaže negalima pasiimti skysčių, kuriuose yra 70 proc. ir didesnė alkoholio koncentracija.
  • Visi veido ar kūno kremai arba želės yra laikomi skysčiais, tad ir jie turi būti pakuojami pagal nustatytas taisykles.

„Jeigu keliaujate tik su rankiniu bagažu ir, visgi, neapsižiūrėję įsidėjote neleidžiamų į saloną kosmetikos priemonių, labai nenusiminkite, nes padarysite gerą darbą – prie patikros paliktos higienos priemonės, gėrimai ar kiti daiktai ne išmetami, o išskirstomi daugiau nei 600 organizacijų, tarp kurių yra senelių globos namai, vaikų dienos centrai, globos šeimynos, neįgaliųjų bei kitos organizacijos. Žiūrint pozityviai, tam tikra prasme, jūsų atostogos kažkam taip pat bus šventė“, – apie oro uostuose galiojančią tvarką pasakoja T. Vasiliauskas.

Rezervuokite vietą lagamine šioms grožio priemonėms

Nesvarbu, ar vykstate mėgautis kaitria saule ir žydra jūra, tyrinėti miestų kultūros lobių ir naktinio gyvenimo, ar išsiruošėte įveikti nuotykių kupiną maršrutą džiunglėse, vienas svarbiausių dalykų be asmens dokumentų, kurio nederėtų pamiršti namuose – tik jūsų poreikiui pritaikytų grožio priemonių krepšelis. Pasak „Ellips Lietuva“ rinkodaros vadovės Agnės Verbickienės, kraunantis lagaminus išsvajotoms atostogoms, reikėtų vadovautis viena auksine taisykle – imti tik tiek daiktų, kiek iš tiesų reikia, tik tai, ko reikia ir, kad visa tai būtų tinkamai supakuota. Juk nesinorėtų, kad atostogų nuotaika sugestų dėl lagamine išsipylusių grožio produktų.

„Kad taip nenutiktų, patyrę keliautojai imasi mažos gudrybės – nedidelę lipnios juostos juostelę užklijuoja ant pakuočių dangtelių ir taip apsaugo juos nuo atsidarymo. Papildoma apsauga nuo kosmetikos išsiliejimo bagaže gali būti ir po produkto dangteliu pakištas vatos gabalėlis – jei vis tik grožio priemonė imtų tekėti, skystį sugertų vata, o ne mylimiausia suknelė. Tačiau ne mažiau svarbu atlikti ir kitus namų darbus – susidėti kosmetikos produktus, kurie padės pasirūpinti grožiu bet kokiomis sąlygomis.

Nesvarbu, kokia atostogų kryptis – šilti kraštai ar vėsaus klimato šalis, apsauginis veido kremas  ir lūpų balzamas yra privalomi daiktai kelioninėje kosmetinėje. Be jokių diskusijų į lagaminą turėtų keliauti ir specialios priemonės buvimui saulėje ar skirtos naudojimui po saulės vonių, vietos turėtų atsirasti ir drėkinamajai veido bei plaukų kaukei atskirose pakuotėse. Vos keliolikos minučių procedūra su plaukų kauke, kurioje yra galingi antioksidantai – vitaminai A, C ir E bei sudėtyje nėra sulfatų (SLS, SLE), parabenų, formaldehido, ftalatų, dirbtinių dažiklių, mineralinio aliejaus, EDTA, talko ir aliuminio, padės sudrėkinti galvos odą ir plaukus bei suteiks komforto jausmą.

Atostogoms pravartu įsigyti ir specialių kelionėms skirtų buteliukų kosmetikos priemonėms supilti arba mėgstamų produktų kelionines versijas. Pavyzdžiui, labai praktiška įsimesti kelias plokšteles 1 mililitro talpos tepamų vitaminų plaukams kapsulių – būtent tiek, kiek reikia vieno plovimo metu. Šis sprendimas ne tik padės profesionaliai rūpintis plaukais, apsaugoti juos nuo UV spindulių, karščio, jūros druskų ar chloro, bet ir sutaupyti brangios vietos bagaže bei išvengti nesklandumo dėl leistinos skysčių normos viršijimo.

Primenu, kad, kaip ir kitos plaukų priežiūros priemonės, taip ir tepami vitaminai turi būti tinkamai parinkti pagal plaukų tipą ir tepami ant vis dar drėgnų plaukų, kad visos naudingos medžiagos būtų maksimaliai įsisavinamos, o išdžiūvę plaukai sveikai žvilgėtų ir būtų purūs arba glotnūs, priklausomai nuo jūsų pasirinkto produkto“, – patarimus dalija A. Verbickienė.

Anot jos, toks pat nepamainomas pagalbininkas – ir sausas plaukų šampūnas. Kadangi kelionėje ne visada yra galimybė vos tik panorėjus išsiplauti plaukus vandeniu ir šampūnu, o gražiai atrodyti kelionių nuotraukose norisi visuomet, išsigelbėjimu gali tapti būtent jis. Sausą plaukų šampūną naudoti labai paprasta: tereikia iš flakono ant plaukų šaknų papurkšti šios priemonės, pirštais pamasažuoti galvos odą, o šampūno likučius gerai iššukuoti ir/arba išpūsti džiovintuvo srove. Susiriebalavusių ir purumą praradusių plaukų vaizdas pagerės akimirksniu, be to, kokybiškas sausas šampūnas pasižymi antibakterinėmis savybėmis bei antistatiniu poveikiu, todėl neleidžia ant galvos odos kauptis nešvarumams ir švelniai suglotnina pasišiaušusius plaukus.

Nereikėtų pamiršti ir toniko, kurį kelionėse veido odos ir dekoltė srities priežiūrai patartina naudoti net keletą kartų per dieną, taip pat pravers drėgnos makiažo valymo servetėlės ir vandeniui atsparus blakstienų tušas – nepakeičiamas pagalbininkas ir mėgstančioms tingias atostogas prie baseino, ir  pasiryžusioms užkariauti naujas žygių viršukalnes.

„Kitas svarbus patarimas – prieš kelionę nebandykite naujos šukuosenos. Kad ir kaip norėtųsi, kirpti plaukus kelionės išvakarėse nėra geras sprendimas, tuo reikėtų pasirūpinti likus bent savaitei iki skrydžio – liks laiko apsiprasti su nauju įvaizdžiu, įprasti susitvarkyti naujo ilgio ar kitaip nei įprastai  gulančius plaukus.

Be to, nepamirškite, kad buvimas kondicionuojamose patalpose, saulė, jūros vanduo, pakitęs drėgmės lygis ore, dulkės, didmiesčių tarša, vietinio vandens kokybė ar net pakitęs paros ritmas bei mityba veikia plaukų būklę. Norint atostogų nuotraukose atrodyti gražiai, prieš kelionę reikėtų išplauti plaukus drėkinančiu šampūnu, pamaitinti juos kondicionieriumi ir tepamais vitaminais plaukams, kuriuose yra vitaminų A, C, E, Provitamino B5 ir kitų veikliųjų medžiagų – tai padės išlaikyti drėgmę plaukuose kelias ateinančias dienas. Atostogų metu bei po jų šią rutiną reikėtų pakartoti“, – apie plaukų puoselėjimą atostogų metu pasakoja „Ellips Lietuva“ rinkodaros vadovė.